Renungan
Saturday, March 24, 2012

Aplikasi Hadith 'Baju Nipis Asma'

Asmah binti Abu Bakar pernah masuk ke tempat di mana Rasulullah sedang berada, waktu itu Asmah memakai pakaian yang nipis. Rasulullah pun memalingkan mukanya daripada memandangnya sambil berkata, “Wahai Asma, sesungguhnya seorang wanita itu apabila dia sudah cukup umur, maka dia tidak boleh menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini," sambil beliau menunjukkan bahagian wajah dan telapak tangannya. - catatan ini terdapat dalam rekod hadith-hadith autentik koleksi Abu Daud.

Intipati hadith:

1. Apabila menegur kesalahan teknikal, terangkan sahaja apa yang salah, dan kemudian terangkan apa yang betul.

2. Kesalahan yang dilakukan secara tertutup ditegur secara tertutup.

3. Teguran itu disampaikan pada masa kesalahan itu dilakukan.

Aplikasi hadith:

1. Hadith ini adalah hadith menegur kesalahan teknikal, iaitu Asma memakai pakaian daripada kain yang nipis.

2. Hadith ini juga menunjukkan teknik yang digunakan oleh Nabi Muhammad apabila menegur kesalahan yang dilakukan oleh perempuan.

3. Apabila kesalahan itu adalah kesalahan teknikal, maka bahasa yang digunakan bagi menegurnya adalah bahasa teknikal juga.

4. Apabila menegur kesalahan teknikal, perkara yang ditegur adalah kesalahan itu, bukan menegur orang yang melakukannya. Teknik ini adalah prinsip paling utama pada gaya bahasa yang Nabi Muhammad gunakan apabila menegur perbuatan yang salah, di mana beliau memisahkan antara 'orangnya' dengan 'perbuatannya'.

5. Apabila bercakap bagi tujuan menegur, Nabi Muhammad tidak menggunakan kata gantinama orang kedua 'kamu', 'awak', 'you' dan lain-lain perkataan yang membawa makna 'kamu'.


SUMBER : http://hadithpsikologi.blogspot.com/