Renungan
Saturday, March 24, 2012

Nabi Muhammad Memberi Pujian Luar Biasa untuk Pertanyaan Biasa-Biasa

Muaz bin Jabal memberitahu bahawa beliau pernah bertanya kepada Nabi Muhammad: "Wahai Rasul Allah, terangkan kepada saya amalan yang dapat memasukkan saya ke dalam syurga." Nabi Muhammad berkata, "Bakh! Bakh! Sesungguhnya saudara telah bertanyakan suatu soalan yang agung. Ia menjadi mudah bagi sesiapa yang diberi kemudahan oleh Allah. Lakukanlah sembahyang yang ditetapkan, dan bayarlah zakat yang diwajibkan." - Hadith ini direkodkan dalam Musnad Abu Dawud al-Tayalisi.

Hadith ini menunjukkan bagaimana Nabi Muhammad memuji soalan yang dikemukakan kepada beliau. Soalan yang dikemukakan oleh Muaz bin Jabal itu bukanlah soalan yang luar biasa, ataupun yang sukar dijawab, namun Nabi Muhammad memuji soalan itu dengan berkata: "Bakh! Bakh! Sesungguhnya saudara telah bertanyakan suatu soalan yang agung...."

Dalam hadith ini kita dapat lihat bagaimana Nabi Muhammad memuji soalan yang biasa-biasa sahaja. Teknik seperti ini dapat mendorong orang supaya tidak takut-takut dan tidak malu-malu bertanya.

1. Soalan yang biasa-biasanya pun sudah layak diberi pujian, yakni jangan tunggu sehingga orang itu bertanya soalan yang jawapannya susah baru dipuji.

2. Muaz mengemukakan pertanyaan kepada Nabi Muhammad: "Wahai Rasul Allah, terangkan kepada saya amalan yang dapat memasukkan saya ke dalam syurga."

3. Sebelum Nabi Muhammad menjawab pertanyaan Muaz itu, beliau memuji pertanyaan yang dikemukakan oleh Muaz dengan berkata: "Bakh! Bakh! Sesungguhnya saudara telah bertanyakan suatu soalan yang agung...."

4. Pertanyaan "Wahai Rasul Allah, terangkan kepada saya amalan yang dapat memasukkan saya ke dalam syurga." adalah hasil kerja Muaz. Di sini Nabi Muhammad memuji kualiti hasil kerja Muaz itu dengan pujian yang sangat tinggi, yakni "...suatu soalan yang agung...."

5. Jawapan Nabi Muhammad itu adalah: "Bakh! Bakh! Sesungguhnya saudara telah bertanyakan suatu soalan yang agung. Ia menjadi mudah bagi sesiapa yang diberi kemudahan oleh Allah. Lakukanlah sembahyang yang ditetapkan, dan bayarlah zakat yang diwajibkan."

7. Ayat jawapan Nabi Muhammad terdiri daripada 4 bahagian:

i. Kata seruan positif: "Bakh! Bakh!..." Kata seruan ini lebih kurang bermakna: Bagusnya! Bagusnya!

ii. Ayat yang memuji kualiti soalan itu: "... Sesungguhnya saudara telah bertanyakan suatu soalan yang agung."

iii. Ayat pujian tak langsung kepada diri Muaz: "Ia menjadi mudah bagi sesiapa yang diberi kemudahan oleh Allah."

iv. Ayat yang memberi jawapan kepada soalan: "Lakukanlah sembahyang yang ditetapkan, dan bayarlah zakat yang diwajibkan."


SUMBER : http://hadithpsikologi.blogspot.com/